Aronie se nazývá jiným názvem temnoplodec nebo černý jeřáb. Patří mezi keře vysoké kolem 2 metrů. Na podzim ho poznáte podle výrazných červeně zbarvených listů. Temnoplodec můžete využít jako živý plot. Keř je nenáročný, snese i na živiny chudší zeminu. Uvítá, ale slunné stanoviště. Potřebujete-li aronii usměrnit řezem, nepřežeňte to. Plody nejvíce rostou na koncích větví. Plody jsou malé tmavě modré malvičky. Jsou velmi lákavé pro ptactvo.
Malvičky sbírejte koncem léta a začátkem září. Malvičky nemají tak vysoký obsah vitamínu C, jako některé jiné druhy ovoce, ale obsahují mnoho jiných pro zdraví prospěšných látek. Syrové plody a šťáva se doporučují při vysokém tlaku, při ateroskleróze. Aronie snižuje hladinu cholesterolu a vyrovnává funkci štítné žlázy. Plody jsou doporučovány i dětem. Samotné plody jsou trpké chuti. Můžete je zpracovat jako kompoty, zavařeniny, džem nebo sirup. Plody temnoplodce obsahují přirozené konzervační látky. Dají se také sušit nebo zamrazit. Šťávou z aronie lze přibarvit světlá vína nebo mošty.
Jednou z možností, jak temnoplodec zpracovat, je výroba sirupu. Při výrobě aronie sirupu používejte pokud je to možné kameninové nebo porcelánové nádoby. Plastové i kovové nádobí je pro výrobu sirupu nevhodné. Postup výroby sirupu: rozmačkejte ovoce, přikryjte a postavte na jeden den do studena. Po té šťávu přeceďte přes jemné plátno. Zbylou drť důkladně vymačkejte. Na jeden litr šťávy budete potřebovat 1 až 1,5 kg cukru. Záleží na tom, jak moc je ovoce sladké. Přidat můžete i špetku kyseliny citronové. Za stálého míchání zahřívejte na 80°C a sbírejte pěnu, která se bude tvořit. Jakmile se cukr rozpustí, ještě horký sirup můžete přelít do čistých teplých lahví. Láhve důkladně vymyjte. Na uzavření můžete použít korkové špunty. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.